Dénia.com
Buscador

«Les societas conquerides. De la medina islàmica de Daniya a Dénia, a vila plana del Castell»

03 de octubre de 2023 - 15:07

Massu Sentí, jefa del área de Arqueología y Museos de Dénia

L’Àrea d’Arqueologia i Museus de l’Ajuntament de Dénia des de 2018 ha desenvolupat, a propòsit de la celebració dels actes del 9 d’Octubre, un programa de divulgació que ha tingut com a escenaris essencials Dénia i el seu entorn natural, la comarca de la Marina Alta. I com a objectius, la difusió de la seua història i la seua arqueologia medieval.

Enguany, al fil de les anualitats anteriors, presentem en cinc jornades activitats diverses que giren al voltant de la societat islàmica que fou conquerida, així com de la recent vinguda. Es tracta de conferències complementades amb una sèrie de visites amb guia expert. Les conferències, a més del format tradicional, abasten una modalitat que denominem a l’aire lliure, que permet el coneixement de primera mà, in situ, del patrimoni material i cultural, així com de la topografia i el paisatge que constituí l’entorn vital dels conquerits i després dels nouvinguts. L’anàlisi de l’empremta urbana i material de la societat islàmica foragitada i de la cristiana aplegada, constitueix una circumstància transcendent, leitmotiv de les Jornades de commemoració d’enguany a les que dona el nom: De la medina islàmica de Daniya a la vila plana del Castell.

Aquesta manera d’expressar la història, en comunió amb les empremtes materials de les societats medievals, tant dels conqueridors com de les que foren objecte de conquesta, s’ha revelat, d’ençà el 2018 en què iniciàrem la singladura, com un mètode especialment apreciat per la ciutadania, a hores d’ara molt fidelitzada, que participa dels esdeveniments de manera interactiva. Aquesta circumstància, any rere any, genera entusiasme veritable.

En el quarantè aniversari de l’inici de l’Arqueologia Urbana de Salvament a la nostra ciutat, es pretén encetar les jornades amb una conferència que aproxime les persones participants a Daniya, la medina islàmica que fou la ciutat en què viuen, o en la qual es troben, Dénia. La conferència “Daniya, una medina conquerida. 40 anys d’arqueologia de salvament” serà impartida hui dimarts, 3 d’octubre, per Massu Sentí Ribes, arqueòloga.

En aquesta s’hi exposaran els trets principals de l’estructura urbana de la metròpoli islàmica, a la llum de 40 anys d’intervencions arqueològiques desenvolupades al nostre solar. Un viatge sense retorn, atés que, malauradament, la majoria de vegades, l’arqueologia és un llibre que es llegeix a mesura que s’arranquen les pàgines, a dos segles de vida urbana, ara fa més de 1.000 anys.

Durant la jornada del 5 d’octubre, l’arqueòloga Sílvia Ruiz Server impartirà la conferència “Daniya, suport d’un port. Els edificis comercials de la medina i del raval: soc, alfòndecs i tendes”. L’arqueòloga presentarà un conjunt de díhuit edificacions d’aquestes característiques, documentades a dia de hui en el solar urbà de la nostra ciutat. Es tracta d’alfòndecs i tendes, a més d’un possible soc, que posen de manifest la intensa vida urbana i mercantil d’una ciutat que fou al llarg dels segles XI i XII, eminentment, lloc d’aplegada i eixida de mercaderies diverses. Aquesta circumstància fonamenta i posa en valor el títol de la conferència: la ciutat analitzada bàsicament com el suport d’un port, d’un lloc d’intercanvi.

Dissabte 7 d’octubre, l’historiador de l’Art Jaume Sau Moncho, impartirà la primera de les conferències a l’aire lliure: “Daniya, estructura i evolució de l’ens urbà. L’evidència arqueològica”, com a complement tangible dels continguts de la primera i segona jornada. Se seguirà el rastre d’empremtes arqueològiques urbanes com ara fortificacions, portes, xarxa viària, arquitectura domèstica, banys, edificis comercials i cementeris.

De la mà de l’historiador Jaume Salort Ronda, es farà la segona de les conferències a l’aire lliure, diumenge 8 d’octubre: “L’endemà de la conquesta: castell, vila i raval”. Amb la conquesta de Dénia per Jaume I, el 1244, es produeix una profunda modificació de l’urbanisme de la ciutat que canvia l’estructura. L’alcassaba i l’albacar islàmics són objecte d’un nou propòsit urbà, la fundació de la vila plana de Dénia per Jaume II, el 1308. Es materialitza llavors un urbanisme que s’enfila i parapeta a l’interior del castell, al temps que l’antiga, extensa i complexa medina es lliurà a l’abandó i esdevé pedrera d’extracció de materials per a bastiment de les noves cases. Més prompte que tard, la fundació de la vila suposa la constitució d’un raval a un sector de la medina, en un procés ben identificat a través de l’arqueologia i la cartografia històrica. La concessió al raval del títol de Ciutat per Felip III, el 1612, suposà el principi de la fi del nucli urbà del castell, que va passar a denominar-se Vila Vella. La Guerra de Successió va destruir i posar el punt final a aquest ens urbà.

La programació de les Jornades es complementa amb tres visites amb guia expert, dijous 12, dissabte 14 i diumenge 15. Sota l’epígraf Dénia, de vila a ciutat, les visites abordaran el llarg procés de canvi urbà que s’esdevé des de la fi de la medina islàmica a la constitució de la vila del castell i el despuntar de la ciutat.

Deja un comentario

    37.861
    4.463
    12.913
    2.720